DLG

 
De voldoening die je uit een goede thermische vlucht haalt is geweldig groot. Als je die vlucht dan ook nog start met een goede worp is het plaatje compleet. Het duurt dan ook bij de meeste piloten maar tot de eerste thermiekbel om echt verslaafd te geraken aan deze hobby.

 

Ondanks dat F3K een relatief jonge tak is kent het toch een grote aanhang. Het vliegen met dlg's is een heuse uitdaging het zeer sterke competitie gebeuren op Europees en wereld niveau met piloten die zich al in meerdere andere takken bewezen hebben is hier het bewijs van. Er wordt gevlogen met discus gelanceerd zwevers ook wel een DLG genoemd. Binnen dit segment zijn twee groepen te onderscheiden; de mini’s van ongeveer een meter spanwijdte en de F3K modellen van 1,5 meter. Een mini is heel goed voor erg weinig geld zelf te bouwen en biedt enorm veel vliegplezier.
 
De DLG (Discus launch Glider) of in het Nederlands discus gelanceerde zwever is een model zweefvliegtuig dat door een discus worp (voor de toevallige voorbijganger een sierlijke pirouette ) de lucht in geworpen wordt. Vanaf het moment dat de zwever op hoogte is start het gevecht met de natuur elementen om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Zelf gooien gaat beter dan je zou verwachten. Het grote voordeel van deze start methode is dat je niet hoeft te investeren in een motor, lier of zogenaamde hoogstart. Je hebt er ook weinig ruimte voor nodig en vrijwel ieder weiland leent zich er voor (mits je toestemming hebt van de grondeigenaar!).

Je kunt onderscheid maken tussen HLG en DLG. HLG staat voor Hand Launch Glider; het toestel wordt daarbij als een speer weggeworpen. Overigens worden bijna alle nieuwe modellen op deze manier “ingevlogen”; met een handstart kun je een heel eind vliegen om de eerste reacties te bepalen. DLG staat voor Discus Launch Glider. Hierbij wordt het toestel aan een vleugeltip vastgehouden en rondgeslingerd zoals een discuswerper dat doet. Eens de microbe gebeten heeft besef je maar al te goed dat dit de meest pure vorm van zweefvliegen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

                                                        RC Modelvliegen